top of page
Vyhledat

Úhrada konopí pro léčebné použití v České republice


Pacient má nárok na 30g léčebného konopí za měsíc. Při vážných stavech lze žádat o vyšší úhradu až do 180 g za měsíc.
Léčebné konopí a e-recept


Od 1. ledna 2020 mají pacienti v České republice nárok na úhradu 90 % ceny individuálně připravovaných léčivých přípravků (IPLP) obsahujících konopí pro léčebné použití. Tato úhrada je aplikována na množství 30 gramů konopí měsíčně. Pokud pacient vyžaduje vyšší množství konopí pro léčebné účely, může revizní lékař schválit úhradu nad tento limit na základě předpisu a odůvodnění předepisujícího lékaře.


Možnosti vyšší úhrady konopí


Revizní lékař má možnost schválit úhradu léčivého přípravku obsahujícího konopí v množství přesahujícím měsíční limit 30 gramů. Toto rozhodnutí závisí na zdravotním stavu pacienta a může dosáhnout maximálně 180 gramů měsíčně, což je limit stanovený prováděcím právním předpisem.


Postup schvalování vyšší úhrady


1. Předepisující lékař: Pokud lékař předepíše konopí v množství přesahujícím 30 gramů měsíčně, musí zdůvodnit potřebu vyšší dávky v závislosti na zdravotním stavu pacienta.

2. Revizní lékař: Na základě zdůvodnění může revizní lékař schválit požadované množství. Schválení musí být dokumentováno a uvedeno při vystavení elektronického receptu.

3. Elektronický recept: Lékař při vystavení receptu musí vyplnit schválené množství konopí v gramech a uvést číslo žádanky schválené revizním lékařem.


Význam úhrady konopí pro pacienty


Úhrada konopí pro léčebné použití je zásadní pro mnoho pacientů trpících chronickými bolestmi, neurologickými onemocněními nebo jinými zdravotními problémy, které vyžadují léčbu konopím. Finanční dostupnost této léčby může výrazně zlepšit kvalitu života pacientů a zajistit, že dostanou potřebnou péči bez zbytečného finančního zatížení.


Legislativa a regulace


Regulace úhrady konopí pro léčebné použití je důležitým krokem směrem k integraci této formy léčby do standardního zdravotního systému. Přísná pravidla a schvalovací procesy zajišťují, že konopí je předepisováno a hrazeno pouze v případech, kdy je to skutečně nezbytné pro zdraví pacienta.


Klíčové body legislativy:


- Měsíční limit: Standardní měsíční limit pro úhradu konopí je 30 gramů.

- Maximální limit: Na základě schválení může být tento limit zvýšen až na 180 gramů.

- Odůvodnění: Vyšší množství musí být řádně odůvodněno a schváleno revizním lékařem.


Závěr


Úhrada konopí pro léčebné použití od 1.1.2020 představuje důležitou podporu pro pacienty, kteří potřebují tuto formu léčby. Díky jasně stanoveným pravidlům a možnosti schválení vyšších dávek revizním lékařem je zajištěno, že konopí bude dostupné těm, kteří ho skutečně potřebují, a to v množství odpovídajícím jejich zdravotnímu stavu. Tato legislativa tak nejen zlepšuje dostupnost léčby, ale také podporuje její správné a efektivní využití v lékařské praxi. Většině pacientů stačí na měsíc méně než 10g.




0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page